Reserveren
Tips voor een betere brainstorm
3 brainstormtechnieken: boost je creativiteit met deze voorbeelden

Urenlang vergaderen, maar niet tot een oplossing komen. Herkenbaar? Zonde van je tijd én productiviteit! Wil je effectiever en efficiënter vergaderen, maar weet je niet hoe? Wij geven je 3 brainstormtechnieken die echt werken. Perfect om je creativiteit een boost te geven.

First things first: wat is brainstormen?

Bij een brainstormsessie verzamel je, eventueel samen met anderen, ideeën om een bepaald probleem op te lossen. Interactie staat hierbij vooral centraal. Daarom wordt het veel toegepast binnen projectgroepen. Meestal wordt een brainstormsessie gehouden in de beginfase van het project omdat er dan nog geen duidelijkheid is over de mogelijkheden binnen het project. 

Wil je een succesvolle brainstorm? Dan ligt de nadruk eerst op de kwantiteit. Zoveel mogelijk ideeën op tafel leggen is dus de boodschap, ook al lijken ze op het eerste gezicht niet realistisch. Bijzondere ideeën leveren misschien wel nieuwe inzichten. Pas verderop in de brainstorm ga je de kwaliteit van een idee na.

Wallekant deelt graag enkele creatieve brainstormtechnieken met jou.

Brainstormtechniek 1 – Mindmapping

Dé bekendste manier van brainstormen tijdens brainstormsessies is wellicht mind mapping. Je zet het probleem centraal op een blad papier of een white board en alle associaties in verband met dat probleem schrijf je errond. Je werkt hier dus met één centraal thema en van daaruit vertrek je. Zo kun je makkelijker linken leggen.

Dit brainstormtype kun je heel visueel maken door tekst te combineren met bijvoorbeeld afbeeldingen. Bovendien wordt deze brainstormtechniek vaak gebruikt als mensen veel moeten onthouden.

Brainstormtechniek 2 – Brainwriting

Bij brainwriting schrijven alle deelnemers gedurende 10 minuten zoveel mogelijk ideeën neer. Je schrijft letterlijk alles neer wat er in je opkomt. Je kunt hier bijvoorbeeld starten met de probleemstelling en daarrond verder bouwen. Daarna geef je het blad papier door aan de volgende deelnemer die het mag aanvullen of zich laten inspireren door jouw ideeën. Zo maak je de cirkel rond.

Wil je unieke ideeën stimuleren? Lees dan onze blog over creativiteit op de werkvloer.

Brainstormtechniek 3 – Omgekeerde brainstorm

De laatste brainstormtechniek is een heel andere manier van brainstormen. Je denkt hierbij niet na over mogelijke manieren om je doel te bereiken maar je focust je op wat te doen als je juist het omgekeerde wilt bereiken. Klinkt misschien vreemd, maar je draait dus de centrale vraag om.

Bijvoorbeeld:

  1. Centrale vraag: ‘We willen zoveel mogelijk deelnemers met elkaar laten kennismaken tijdens deze brainstorm.’
  2. Draai dit om naar: ‘Hoe zorgen we ervoor dat de deelnemers tijdens deze brainstormsessie geen enkele andere deelnemer leert kennen?’

Door de centrale vraag om te keren, krijg je een heel ander perspectief. Het leidt tot nieuwe inzichten in een situatie waarbij je misschien eerder niet tot een oplossing kwam. Het nut van elk van deze brainstormtechnieken blijft hetzelfde: een ‘probleem’ oplossen.

Had je graag zelf je brainstorm in een unieke setting doorgebracht? Reserveer dan hier je plaatsje bij Wallekant.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.