Reserveren
Nieuwe ideeën bedenken: 3 tips
Hoe zorg je voor creativiteit op de werkvloer?

Creativiteit: het unieke vermogen om dingen op een andere manier te doen. Het is een combinatie van waarnemen, denken en doen. Voor bedrijven is creativiteit op de werkvloer een meerwaarde om te kunnen groeien. Nog belangrijker is het om die creativiteit op een goeie manier te stimuleren zodat je er de vruchten van plukt. Maar hoe bevorder je nu die creativiteit op de werkvloer? Wij geven je enkele tips!

Durf fouten te maken

Jazeker, iedereen heeft creativiteit in zich. Het is vooral een kwestie van de vlam aan te wakkeren op het juiste moment. Moedig daarom je werknemers en collega’s aan om met hun creativiteit efficiënt om te gaan. Hoe? Laat zien dat alle ideeën welkom zijn en dat fouten maken in de ideeënfase toegestaan is. Eigen aan zo’n idee is dat het nog niet gefinetuned is. Termen als haalbaarheid en realisme mag je niet meteen aanwenden. Wees dus duidelijk in je communicatie naar je collega’s en verzeker ze dat gekke ideeën en fouten maken perfect kan. Maak ruimte voor onverwachte ideeën.

Brainstorm

Brainstormen is de techniek bij uitstek als het om creativiteit op de werkvloer gaat. Het heeft voornamelijk als doel om zo veel mogelijk nieuwe ideeën te verkrijgen binnen een beperkte tijd. Je verzamelt er, eventueel samen met anderen, ideeën om een bepaald probleem op te lossen. Bij een succesvolle brainstorm ligt de nadruk eerst op kwantiteit en niet op kwaliteit. Het grote voordeel? Je vergaart nieuwe inzichten en zorgt voor interactie met en tussen je collega’s.

Tip: Wil je meer te weten komen over efficiënt brainstormen? Wij hebben voor jou 
3 brainstormtechnieken uitgeschreven. Zo maak je van je brainstormsessie een echt succes!

Diversiteit levert nieuwe ideeën

Diversiteit op de werkvloer is erg belangrijk. Breng werknemers met andere specialisaties, achtergronden en werkervaring samen en je krijgt plots heel andere inzichten. Ideeën uitwisselen met mensen uit dezelfde achtergrond en manier van denken zal wellicht niet veel creativiteit opleveren. Binnenkort een groot project? Verzamel dus medewerkers uit verschillende afdelingen. Creativiteit op de werkvloer zal niet ontbreken!

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.