Reserveren
5 concentratie-tips voor thuiswerkers
Help, geen concentratie op het werk! 5 tips voor meer focus

Pling! Een berichtje op Slack. Een melding van je mailapplicatie. Een kort telefoontje van je collega. Je to-dolijst die alleen maar aandikt met taken van verschillende prioriteit en grootte. Kans op afleiding of verminderde focus is er genoeg – zeker nu velen onder ons al een jaar thuiswerken.

Ken je het gevoel: geen concentratie op het werk? Je bent niet alleen. Vaak komt het aan op een goeie planning. Hoe je dat (beter) aanpakt, lees je in onze 5 concentratie-tips.

Creëer vaste werkmomenten

Stel: je werkt doorgaans van 8.30 tot 17 uur. Pin elke dag bijvoorbeeld 3 onafgebroken uren vast waarin je volop doorwerkt aan een bepaalde taak. Dat zijn je focus-uren: geen berichtjes, geen ‘kun-je-dat-even’, geen andere taken of afleidingen. Alleen jij en je taak. Werk je ’s ochtends beter? Of geraak je pas na de middag echt in de flow? Probeer verschillende momenten uit en evalueer.

One bite at a time

“How do you eat an elephant? One bite a time.” Een gezegde dat klopt als een bus. Vermijd multitasken: continu switchen tussen verschillende taken is zelden beter, laat staan productief. Breek grote taken op in kleinere, ‘werkbare’ stukken en vink één voor één af.

Mails en hun notificaties

Planning is key. Ook voor de momenten waarop je je mails, berichten en telefoontjes beantwoordt. Beter om je communicatiemomenten netjes te voorzien dan om tussendoor alles vlug te beantwoorden.

Altijd bereikbaar zijn is immers nefast voor je productiviteit. Kies elke dag een twee- of drietal momenten waarop je mails en berichten binnenhaalt, leest en beantwoordt. Zet buiten die momenten notificaties indien mogelijk uit.

Pauze werkt

Ja, de soepjesfabrikant heeft gelijk. Pauzemomenten zijn cruciaal om ademruimte te voorzien. Sta regelmatig eens op vanachter je bureau, loop wat rond of ga een koffietje halen. Af en toe het hoofd leegmaken komt je focus en creativiteit alleen maar ten goede!

Nog veel werk, maar toch nood aan een wandeling? In deze blog lees je de voordelen van vergaderen tijdens je wandeling.

Communiceer (beter) met je collega’s

Je planning bevat (vermoeden we toch?) geen bankgeheimen. Breng je collega’s er vriendelijk van op de hoogte wanneer je niet gestoord kan worden. Vraag constructieve feedback en stem je eigen planning af met die van je teamgenoten. Zo kan iedereen briefings, brainstorms en andere overleg- en samenwerkingsmomenten goed scheiden van one-man-tasks. Weg met geen concentratie op het werk, hallo productiviteit!

Vaarwel ‘geen concentratie op het werk’

Voortaan werk jij vlotjes door je to-do-lijst. Met de nodige pauzes lukt dat. Zoek je nog een geschikte plek om met jouw team gefocust te vergaderen? Wallekant heeft de ruimte voor jou! Reserveer ons huis online en brainstorm erop los!

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.