Reserveren
Teamwork: tips
Hoe beter samenwerken met je collega’s?

Goed kunnen samenwerken met je collega’s is niet altijd een evidentie. Het is een essentiële factor die beïnvloedt hoe productief je bent – en in hoeverre je voldoening haalt uit je job. Hoewel niet iedereen een echte teamplayer is, zijn er altijd eenvoudige manieren om je samenwerking te verbeteren. In dit artikel keren we terug naar enkele basics. Lees hier onze tips voor een betere samenwerking op de werkvloer!

Zorg voor een open communicatie

Logisch? Ja. Vanzelfsprekend? Helaas niet altijd. Iedereen communiceert op zijn eigen manier. In elk team heb je een samenspel van intro- en extraverte persoonlijkheden, van doeners en denkers, van mensen die houden van structuur en zij die gedijen in chaos. En alles daartussenin.

Bron van veel conflicten is vaak niet de inhoud, maar wel de manier waarop het aankwam (of juist niet). Essentieel in het samenwerken met collega’s is om altijd open en duidelijk te communiceren, rekening houdend met de verschillende talenten, persoonlijkheden en communicatiestijlen. Direct en eerlijk communiceren is essentieel voor een vlotte, gestroomlijnde samenwerking.

Toon respect en oordeel niet (onmiddellijk)

Werken in teamverband biedt heel wat voordelen: de mens is er immers groot mee geworden. Je leert van elkaars deskundigheid, krijg meer voor elkaar, je krijgt andere en betere inzichten en je leert omgaan met verschillende persoonlijkheidstypes – want ook communiceren leer je door … te communiceren.

Beter samenwerken met collega’s? Respect en waardering tonen voor elkaars kennen en kunnen is super belangrijk. In een team heb je elkaar nodig. Omarm niet enkel de sterktes maar zeker ook elkaars zwaktes. Onthou ieders unieke bagage, probeer the big picture te begrijpen en oordeel pas nadat er voldoende ideeën voorhanden zijn (tip: lees onze blog over brainstormtechnieken).

Neem het initiatief

Actief deelnemen werkt motiverend. Wacht niet tot de andere collega de eerste stap zet maar durf zelf initiatief nemen. Durf je eigen idee op tafel gooien, hoe vreemd het aanvankelijk zou klinken.

Regelmatig de eerste stap nemen bevordert de teamgeest en -creativiteit en maakt dat het samenwerken vlotter verloopt. Geef je plannen en ideeën bloot en wees niet bang van mogelijke reacties. Je kunt er enkel van leren. En net dát is het grote voordeel van samenwerken met je collega’s!

Het kan ook helpen om eens in een andere omgeving te werken. En daar kan Vergaderhuis Wallekant bij helpen! Vergaderen op locatie? Reserveer je vergaderruimte online.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.