Reserveren
Tips voor een succesvolle training Vergaderhuis Wallekant
Opleiding geven met resultaat? 5 tips voor een succesvolle training

Als trainer wil je natuurlijk in de eerste plaats een goede training geven. Je wilt een of meerdere leerdoelen bereiken en je wilt uiteraard liefst ook dat alle overgebrachte kennis blijft hangen bij je deelnemers. Alleen, … Hoe bepaal je eigenlijk wat een goede training is? Wanneer kun je spreken van een succes? Wat is daarvoor nodig? En wat is precies de maatstaf?

Wij gingen voor jou op zoek naar de antwoorden op al deze vragen en kwamen daarbij tot 5 tips voor een succesvolle training. Onze eigen ervaring met het trainen van professionals en die van de trainers die al gebruik maakten van Vergaderhuis Wallekant, kwam daarbij goed van pas.

Tip 1: Een succesvolle training? Focus op je deelnemers.

Tijdens je training wil je inspireren, je wilt aan je cursisten tonen dat het geleerde relevant is en dat ze er ook mee aan de slag kunnen in de praktijk. En je wilt natuurlijk ook dat ze de hele tijd geboeid blijven luisteren. Je stemt je verhaal en de verschillende werkvormen die je wilt gebruiken dan ook best af op je publiek en de feedback die je van hen krijgt.

Een goede trainer probeert daarom vooraf al een en ander te weten te komen over de verwachte groep. Op basis van informatie over wie ze zijn, over hun dagdagelijkse taken en hun privéleven, kun je immers voorbeelden of anekdotes gebruiken die recht uit hun leven komen.

Wat je nog meer moet weten?

  • Zijn er kennis- en niveauverschillen binnen de groep? Dit kun je meten met een intake formulier dat je vooraf verdeelt.
  • Met afwisseling, anekdotes, praktijkvoorbeelden en eventueel grapjes kun je weerstand en passiviteit verminderen.

Tip 2: Het doel van je training als mikpunt.

Voor een optimale focus is het belangrijk dat je een duidelijk doel vastlegt, zowel voor jezelf als voor je deelnemers. ‘Keep it simple’ is daarbij een goede vuistregel. Je wilt namelijk een duidelijk afgebakend doel voor ogen houden tijdens de training. Beperk je trainingsprogramma daarom tot één of enkele leerdoelen, eventueel aangevuld met enkele sub-onderwerpen.

Belangrijk is ook dat je hierover communiceert en dat je het zichtbaar maakt. Je zou het bijvoorbeeld kunnen noteren op een flip-over. Dat laat de deelnemers toe om je uiteenzetting gemakkelijker te volgen en bovendien kunnen ze zo ook waardevolle feedback leveren. Op die manier kun jij jouw aanpak en doelen verder finetunen tijdens de opleiding.

Tip 3: Zorg voor een strikte timing voor je training.

Dit is een van de belangrijkste tips uit onze reeks van 5 tips voor een succesvolle training. Timing is inderdaad alles. Als opleider of coach beschik je immers steeds over een beperkt tijdsbestek om tot het gewenste resultaat te komen. Een perfecte tijdsplanning is dus cruciaal.

Verlies echter nooit uit het oog dat je mensen aan het opleiden bent en dat daarvoor ook wat geduld nodig is. Neem daarom steeds ruim je tijd om iets uit te leggen en laat ook ruimte om vragen te beantwoorden. Dreigt een verhaal of discussie te veel tijd in beslag te nemen? Neem het dan bij voorkeur verder op tijdens een pauze of na afloop van de trainingsdag.

Tip 4: Kies voor een creatieve aanpak voor je opleiding.

Net zoals afwisseling. Zorg ervoor dat jouw training steeds boeiend en leuk blijft. Het is een van de belangrijkste succesfactoren voor een waardevolle training. Kies daarom bewust voor interactieve en creatieve werkvormen. Betrek je cursisten zoveel mogelijk in je verhaal. Daag iedereen in de groep uit om uit hun comfortzone te komen en actief deel te nemen aan de gesprekken. Zorg voor voldoende afwisseling en vooral ook beweging. Dat geeft energie en houdt iedereen fris en gefocust.

Kennen jullie eigenlijk de spanningsboog al? Deze geeft aan dat de gemiddelde mens momenteel ongeveer tien minuten geconcentreerd kan luisteren. Iets rekening te houden bij de opbouw van je verhaal.

Goed om te weten:

  • Een cursus of opleiding is geen eenrichtingsverhaal: in het trainersvak draait alles om samenwerking. Het gaat er dus niet alleen om jouw expertise te delen maar ook ze verder te verfijnen en uit te breiden met dank aan je groep. En dat is ook interessant voor jou uiteraard.
  • Bij Wallekant is alles gericht op inspireren, ruimte bieden voor gesprekken en meer… Ons hele huis is trouwens van jullie. Jullie kunnen dus net zo goed opleiding volgen in de grote vergaderzaal, de keuken, de living, de tuin, …

Tip 5: Herhalingen, oefeningen, concrete toepassingen.

Om er voor te zorgen dat het geleerde ook echt blijft hangen en in de praktijk wordt toegepast, kun je gebruik maken van verschillende technieken. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Met het KIT-model breng je in een eerste stap alleen Kennis over. De tweede stap gaat over Inzicht: met concrete voorbeelden leg je uit waarom het zo is. In de derde en laatste stap lever je dan weer de nodige handvatten om de nieuwe kennis toe te passen. Je voorziet met andere woorden oefeningen om het geleerde in de praktijk te brengen.
  • Herhaling, herhaling, herhaling: voorzie doorheen je uiteenzetting voldoende momenten waarop je informatie samenvat of parafraseert. Doordat je informatie doorheen de dag meer dan eens laat terugkeren, kun je ze ook beter verankeren in het geheugen van je deelnemers.
  • Gebruik regelmatig voorbeelden uit de praktijk en houd daarmee ook rekening met wat je weet over je groep. Een voorbeeld rechtstreeks gelinkt aan iemands privéleven, is gemakkelijk te onthouden.

Wat ook helpt:

  • Een pakkende introductie waarmee je deelnemers onmiddellijk op het puntje van hun stoel gaan zitten.
  • Afsluiten met een persoonlijke boodschap of grappige anekdote uit je eigen leven.
  • Inzicht in je eigen kunnen en expertise.
  • Een grapje op zijn tijd.

Bonustip: Whatever you do …

… Always keep on smiling.

Al aan een trainingslocatie gedacht? Vergaderhuis Wallekant

Kom eens kennismaken. Je komt hier terecht bij twee experten in hun vak. Ikzelf ben al jaren actief als HR Consultant en heb dan ook al vele tientallen, misschien zelfs honderden mensen gecoacht. De meeste daarvan in ons huis. Deze 5 tips voor een succesvolle training zijn dan ook voor een deel op mijn eigen ervaringen gebaseerd. Mijn vrouw Chris is hier de gastvrouw. Samen zorgen we er met heel veel plezier voor dat elke vergadering, bijeenkomst of training in ons huis vlekkeloos verloopt.

Wist je trouwens dat onze eigen ervaring en expertise meegenomen werd bij de bouw en inrichting van dit huis? De lichtinval, de indeling van de ruimtes, de technische voorzieningen, de warme en gezellige aankleding, de lokale kunst overal in huis, de aanleg van de tuin, … Alles is er hier op gericht om jullie alle kansen op slagen te geven. Geen stoorzenders of pottenkijkers bij ons. Zelfs Chris blijft hier niet als jullie er zijn, al is ze wel in de buurt.

Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact op of reserveer alvast een datum. Dan bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.