Reserveren
werken-teamrollen
Hoe werken met teamrollen je vergaderingen efficiënter maakt

Urenlang vergaderd, eindeloos gediscussieerd, zonder resultaat. Het gebeurt helaas maar al te vaak. Nochtans kan je zoiets dikwijls voorkomen met een degelijke voorbereiding. Bijvoorbeeld het uitdelen van taken. Wie gaat er notuleren? Wie stuurt het gesprek? Wie is de creatieveling in de groep?

Zonder duidelijke rollen, een onderwerp, doel of agenda is er immers geen vergadering. En hoe bepaal je eigenlijk wie je uitnodigt? Werken met teamrollen maakt een wezenlijk verschil voor het uiteindelijke resultaat van je vergadering.

Werken met teamrollen voor effectiever vergaderen

De Britse wetenschapper en management specialist Belbin onderscheidde 9 teamrollen.

  • De Bedrijfsman is praktisch ingesteld en houdt van orde en regelmaat. Plannen en ideeën omzetten in taken en een haalbaar project is zijn specialiteit. Het is een harde werker die zorgt een verloop zoals gepland.
  • Een Brononderzoeker is enthousiast, communicatief en houdt van drukte en afwisseling. Hij of zij is altijd op zoek naar interessante informatie en contacten, streeft naar vernieuwing en kan bestaande ideeën verbinden.
  • De Plant is de vernieuwer binnen een team. Hij is creatief en brengt verrassende inzichten maar is tegelijk introvert en wat eigenzinnig.
  • Bij de Monitor kan je terecht voor rationele observaties en doordachte analyses. Eerst begrijpen, dan oordelen is zijn devies. De Monitor vindt zwakke plekken in een plan als geen ander.
  • Vormers zijn dynamisch, gedreven, wilskrachtig en ondernemend. Dingen in gang laten zetten en impopulaire beslissingen nemen? Bij de Vormer moet je zijn. Uitdagend gedrag en frustraties? Tja…
  • De Voorzitter is een natuurlijke coördinator. Hij of zij kent de sterktes van elk teamlid en zoekt steeds overeenstemming. De Voorzitter is extravert, positief en ruimdenkend maar houdt vast aan procedures.
  • De Zorgdrager is geconcentreerd, maakt weinig fouten en heeft oog voor detail. Hij streeft naar perfectie en ziet potentiële problemen. Taken aan anderen overlaten ligt soms moeilijk.
  • De Groepswerker zorgt voor een goede teamgeest, is opmerkzaam, behulpzaam en diplomatiek.  Hij of zij houdt niet van conflicten.  Een beslissing nemen is niet altijd eenvoudig.
  • Een Specialist is een expert in zijn eigen specifieke vakgebied. Hij of zij is toegewijd en werkt liefst alleen en in stilte.

Door te werken met teamrollen en vergadertypes kan je ervoor zorgen dat alle aanwezigen actief deelnemen. Ter illustratie: De monitor is waarschijnlijk weinig actief in een brainstorm sessie over nieuwe ideeën. Wellicht is de plant daar meer op zijn plaats. Die laatste zou echter maar een beperkte rol spelen bij het onderzoeken van problemen.

Teamrollen op het werk: dat is het proberen waard!

Vergaderhuis Wallekant: jouw partner voor vergaderen mét resultaat

Een degelijke voorbereiding, werken met teamrollen… Je geeft er je vergadering alvast een goede start mee.

Bij Vergaderhuis Wallekant hebben we bovendien gezorgd voor een stimulerende omgeving en volledig uitgeruste vergaderruimtes. Catering, een activiteit of workshop, …? Laat dat maar aan ons over.

Wil je graag meer informatie over ons vergaderhuis en onze aanpak?
Contacteer ons vrijblijvend. We helpen je graag. Heb je misschien al een moment in
gedachten? Aarzel dan niet om nu al een reservatie aan te vragen. Wij contacteren je dan – zonder verplichting – om een aanbod op maat uit te werken.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.